mek da ©™
Entri ini ditujukan khas kepada abahku ayahandaku bapaku Che Razali Bin Ismail yang kini sedang berkhidmat di Jabatan Bomba dan Penyelamat Negeri Kelantan. Hehehe. Pjgnya intro. Selamat ulang tahun abah yang ke-50. Semoga abah panjang umur dan dimurahkan rezeki. Cepat2 naik pangkat lagi. Huhu. Terima kasih byk2 sbb abah byk berkorban utk aku dari dulu hingga kini. Terima kasih abah kerana membesarkan aku dgn penuh kasih sayang dan didikan membina. Terima kasih abah sbb dah banyak habiskan duit utk aku. Yer...untuk aku belajar. Dia mahu melihat anak-anaknya berjaya. Tapi bila la agaknya aku dpt membayar segala pengorbanan abah selama ini. Tika dan saat aku menulis entri ini...aku tersangatlah sebak. Ku rasakan diriku tidak mampu untuk membalas budi abah selama ini. Terima kasih abah. Selamat hari jadi abah. Aku tahu abah tak akan menyekodeng kat blog aku...cukuplah entri nih sekadar luahan hatiku...kuingin katakan bahawa budi abah tak terbalas. Moga abah dipanjangkan umur.

...Bila mama menulis diari pada...30/6/2009
Labels: 2 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Sebenarnya dah lama aku nk post citer nih tp xsempat. Hihi...
Tahniah diucapkan kpd kwn opisku Sabrina coz dpt DPLI.Tercapai gak hasrat adik Bina nih utk jd cikgu yep. Sedihnya...aku gak xdpt2. Baik DPLI mahupun KPLI.


Aku sempat mengenali Sabrina hanya lebih kurang sebulan jek. Tika tuh dia dilantik sebagai Jurutera Tapak untuk company tempat aku bekerja. Pastu dpt lak DPLI dlm bidang Binaan. Kira molek bebenar la tuh yer. Bestnya Bina dpt jd cikgi.



Hari terakhir Bina di kompeni ini. Huhuuuu...bravo!







...Bila mama menulis diari pada...30/6/2009
Labels: 2 comments |
Reactions: 
mek da ©™
Fitrah wanita. Sakit tak sakit kena jgk..Hehe.. Hmm..rasanya aku xpernah meng'stori' psl saat2 aku bersalin. Di ambang bersalinku...Ekekeke..tetiba jek rasa nk tulis entri nih. Just suka suki.

Citernya mcm nih. Kalo ikut scan, due aku 13 November 2008. Ikut kad merah 21hb.Hmm...pada saat dekat2 tarikh nih sure aku xboleh tdo punya. Tiap mlm mcm tuh. Dlm hati ingat nk beranak jek. Dok tggu kalo2 sakit perut ke tak. Ader ke patut. Mmg xlena tdoku. Tggu punya tggu xde tanda aperpun. 13hb...langsung xde tanda aper. Haikal xnak kuar lg. Konpius aku. Hihi. Kaum kerabat dok sibuk tanya...mu nih Mek Da bila nk meletop. Masa tuh aku dh kt kampung. Sonok tggu saat bersalin...sarapan 2 bungkus nasi setiap pagi. Ekekekek..

Sambung citer td. 21hb...masih xde tanda2. Maklum la anak sulung. Lambat sikit kot. Tak semestinya kan. Haikal suka dok dlm perut mama kot. Oleh sbb pada 21hb tuh aku belum sakit perut...so aku kuar la jln2 pi shopping ngan adik aku. Nk suh cepat beranak. Kena la jln2. Dah puas jln x beranak2 lg.

Empat hari selepas tuh...aku g check up kt klinik cam biasa. Aku bgtau misi yg aku dh overdue. Misi pun thu. Misi suh aku jumpa doktor. Masa jumpa doktor tuh...dia ckp jalan awk dh buka 1cm nih. Kena masuk wad la. Aku pun jwb la...ala 1cm jek.hihi. Tetiba doktor tuh jwb blk...bg org yg belum pernah beranak cam awk nih...dh buka 1cm tuh kira dh xlama la tuh. Ohh gitu ke doktor. Sorry sy xthu.Hehehe.

Jadi dgn semangat wajanya dan sihat walafiat xsakit aperpun aku terpaksa di hantar ke wad. Masa kt hospital...doktor cek jln lg. Adusssss...doktor tanya ader tanda2 tak. Aku ckp xde dr...aduhai. Pastu dr scan...hmmm..jawapan dr ialah mcm nih. Mengikut scan air ketuban awk nih dh kurang. Dikhuatiri baby akan lemas lak. So...awk kena induce. Waaaaa...dr akan masukkan ubat melalui jalan. Aku tanya dr..sakit tak? Dr senyum dan bgtau aku...sakit cam sakit nak beranak hehehe..normal. Kalo x sakit mcm mn nk beranak. Dr ckp cam tuh. Ye jgk dr eh. Comel dr tuh. Muda lg. Kecik dan cute.

26hb pagi kol 6. Aku bangun mandi. Tgh siap2 nk kuar dr bilik air, misi g panggil aku kat dlm bilik air. Aper ingat aku nk lari ke.Shahida...shahida...dia memanggil namaku.Ekekek..excited tul misi nih.Misi suh aku g jumpa dr utk masukkan ubat. Ngeri dan semakin berdebar jantung aku. Tgh sihat2 walafiat masa tuh. X sakit aper pun. Dgn berbaju t shirt oren dan berkait batik, aku di bawa jumpa dr cute tuh. Sebelum tuh aku sempat minum air selusuh jek. Xsempat mkn aper2 pun.

Masa kt dlm bilik dr...dia cek jln dulu...cek jln lg...aduii..pastu aku nampak dr masukkan ubat sebesar 'panadol utk sakit urat' tuh. lupa nama dia.Ekekekek..Dia masukkan ubat tuh kat jalan aku. Pastu dr pesan, jgn makan dan minum. Aku phm...mesti nk suh ubat tuh berkesan. Pastu gak...aku xleh g kencing. Kena tahan jek dulu. Xnak kasi khasiat ubat tuh kuar la tuh.

Jam menunjukkan kol 7 pagi. Aku rasa lain mcm jek kat perut aku nih. Cam senggugut gitu. Rasa mcm mula2 nk period. Hatiku semakin berdebar. Maklum la dr xsakit jadi sakit..Semakin lama makin memulas perutku. Setengah jam sekali. 15 minit sekali. 10 minit sekali.5 minit sekali akhirnya 2-3 minit sekali perutku memulas.Sakit teramat sangat...hanya Tuhan yang tahu.

Aku terpaksa menahan kesakitan dgn muka yg pucat, kaki pun bertukar kaler kuning cam mayat. Mmg xleh aku lupakan. Masa tuh jam menunjukkan kol 10 pagi. Tgh sakit giler time tuh. Hanya kepada Tuhan aku memohon moga diberi kekuatan. Kt dalam wad time tuh ramai lak misi pelatih. Aku lak sibuk dok ngada2 ngan misi nih ckp sy nk kencing la...nk berak la...padahal tak pun. Jadi misi2 nih lah dok layan karenah aku yg mcm2 tuh. Misi ikut jek sbb dia thu ibu nk bersalin mcm tuh la. Xsenang duduk.

Haaaaaa..pinggang lak tuhan punya thu. Mcm nk patah. Masa tuh aku ckp cukup la sorang nih. Cukup la adoi sakit sgt. Jam kol 11 pagi. Dr cek jalan...dh 4cm. Perut aku makin memulas dan kurasakan mcm ader benda nk jatuh jek dari jln aku nih. Dalam masa yg sama aku turun darah. Yang aku kesal misi2 dan dr leh ckp...ala lambat lg tuh. Anak sulung kan. Aper dia ingat aku sakit main2 cam org sakit normal nk bersalin.Walhal demi Allah masa tuh aku rasa betul2 xleh duduk sbb Haikal dh nk kuar. Aku ckp kat misi...sy dah xleh duduk nih. Nati sy terberanak kt katil wad nih lagi susah.Hihi.Aku melalak jap. Sakitnya!


Dlm keadaan kelam kabut aku dihantar ke labor room. Misi suh aku mengucap byk2. Masa tuh dh dekat kol 12. Dlm labor room aku meraung kesakitan dan dlm masa yg sama dr cek jalan dh terbukak 9cm. Aku disuruh push, push and push! Hehehe...aku dgn begitu gigih meneran huhhhhh...masa tuh xingat aper daaaaa...dlm kepala ingat nk suh Haikal kuar cpt2 jek. Penatnya push and push. Sampai aku give up tau. Dr bagi semangat...ko jgn buat cam nih. Cian kat baby nati dia lemas. Ko push mcm ko geram kt sesuatu. Aku teruskan perjuangan dan menyahut cabaran dr.

Tepat jam 1.04 minit tengahari...aku dipertemukan dengan nyawa baru yang kunamakan Wan Adam Haikal. Jadilah aku Mama Adam Haikal. Hehehe. Syukur sgt diatas kurniaan ini.


Gambar masa umur 3 bln




...Bila mama menulis diari pada...29/06/2009
Labels: 5 comments |
Reactions: 
mek da ©™
Hai papa...papa...mentang2 mlm jumaat, lupa nk g amik Haikal yer. Cian dak ucuk. Al kisah semalam lps Encik abang amik aku...sedang asyik borak dlm kete, tetiba terlepas lak rumah pengasuh Haikal. Leh lupa lak nk amik dak ucuk. Straight n steady jek dia drive kete. Pastu tetiba otakku berkata "Eh Haikal?" " Laaaa..lupa.. kena pusing balik.." Hahaha..Adusss... kena perli ngan ibu pengasuh Haikal. Hai kan x pasal2 Haikal tidur umah ibu. Hehe...mentang2 mlm jumaat. Ekekekek...lps tu kitorang gelak sampai nk pecah kepala..ops..pecah perut ekk...hihi..sajek jek buat lawak pepagi nih.


Aku dan spek...cam org tua laks.



...Bila mama menulis diari pada...26/06/2009
Labels: 4 comments |
Reactions: 
mek da ©™
Cian Haikal. Selesema dan batuk-batuknya tak ilang2. Mlm td g klinik agi. Check up punya check up xdemam pun. Cuma panas2 kepala. Nih mesti kes naik gigi. Hehe. Cian dak ucuk.

Manyaknya obat. Xsanggup dak ucuk nk telan. Dr kasi obat demam, selesema, batuk & kahak dan multivitamin.Semua sekali RM 45. Baiknya Dr Noralisa yg check up Haikal mlm td. Suka kt dia. Friendly sgt. Huhu......


...Bila mama menulis diari pada...25/06/2009
Labels: 3 comments |
Reactions: 
mek da ©™
ngeh...ngeh...sedang asyik buat keje tetiba ader orang kasi kek. huh sdpnya. makan ajer la rejeki katakan.hihi...kalo mek as terbaca entri nih mesti dia ckp ' mu nih kalo hok free sdp ajek..hihi'.tp apesal minah nih senyap jek ari ni. x online lak tuh...huhu.



manjakan diri anda dgn menikmati kek.
close up cikit.





...bila mama menulis diari pada ....22/06/2009
Labels: 5 comments |
Reactions: 
mek da ©™

gigi? haaaaa...nih bukan citer haikal dan kumpulan gigi tau! Ini kisah benar yg betul2 mencuit hati mama dan papa. Kesahnya haikal dh tumbuh gigi. gigi pertama haikal telah dapat dikesan oleh papanya pada sabtu 20 jun yg lps.then, berita itu telah disampaikan kepada mamanya. slps itu mamanya sgtlah gumbira sbb anak terunanya bakal menggigit segala bagai dengan giginya itu.huhu.tp sygnya haikal tidak mengizinkan gambar giginya dirakam untuk tontonan umum. mama cuba meng'snap' tetapi haikal buat2 gigit tangan mama. hikhik.kesian mama.ekceli giginya kecik lg...br tumbuh katakan.excited punya mama.



...bila mama menulis diari pada ...22/06/2009
Labels: 3 comments |
Reactions: 
mek da ©™
happy father's day to the king of the house.
happy father's day to my abah Che Razali Bin Ismail.
abah, you are one in a million.
for every moment we've shared...
for all you've done for me...
for your love...
i thank you with all my heart!

and...

to encik abang
thank you for being my hero
great dad to adam haikal
i love you
happy father's day

Fathers Day MySpace Comments and Graphics





...bila mama menulis diari pada .....21/06/2009

Labels: 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™
Citer nih berlaku pd mlm minggu yg lps. Tiap kali ma dan abah dtg JB pasti aku bawa mereka g mkn2 kt Senibong. Aku dan Encik Abang mmg suka g Senibong. Mkn2 kt tepi Pantai Senibong amat syahdu sekali tambah2 masa bercintan dulu. Ahakz! Memandangkan sabtu mlm minggu...huh...ramai giler org kt situ.

Okay mlm tuh kami decide utk meng'order' menu yg berlainan. Ikut suka hati jek. Heheh. Kalo kt Senibong nih...yg paling specialnya x lain x bukan ialah makanan lautnya lah. Pastu Nasi Lemak berlauk.


Mkn jgn x mkn ok...


Lala sambal yg power. Semua masakan kt sini sodap2.


Cian Encik Abang kena mkn last sekali ( ikut turn ) sbb tggu mama ngap-ngap lama sgt. Haikal just tgk jek...cian xleh mkn....eee
Erm....lps jek mkn kami terus blk sbb janji ngan sepupu nk dtg umah laks..


Close up gambar 'Lala sambal' kegemaranku ini..huhu




...bila mama menulis diari pada .....16/06/2009
Labels: 9 comments |
Reactions: 
mek da ©™
Sepanjang ma dan abah ader kt sini Haikal kelihatan sgt gumbira. Huhu...mlm td ma dan abah dh bertolak blk ke Kota Bharu. Pastu td mlm kan Haikal cam susah nk tdo. Dia mcm mencari-cari mn la tok ma ngan tok bah dia tuh...nangis2 lg. Susah nk tdo.


Haikal dan tok ma. Tok bah ader nampak dlm cermin blkg tuh...heheh.



Skang nih tok bah lak enter frame sekali...huhu


2 mlm jek Haikal sempat bermanja ngan neneknya...


Aperpun aku ler mamanya...




Mama yg begitu excited dgn baju baru..hikhik...hadiah dari adik tuh. Thanks Pija!




...bila mama menulis diari pada .....15/06/2009
Labels: 2 comments |
Reactions: 
mek da ©™
Ish..ish..ish sodapnya! Td mlm kami anak beranak berkelah sakan. Huh bkn berkelah kt pantai noo..berkelah mkn durian kt umah jek. Lps solat maghrib ajak ma n abah kuar psr borong jap. Jalan-jalan Cari durian.Ngeh..ngeh..suka banget mkn durian nih. Xtau naper. Bila tiba masa nk tdo.....semua dh kepanasan.......!!!



Hmmm..ari nih nk makan pulut durian laks.




...bila mama menulis diari pada .....13/06/2009
Labels: 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Hai all. Just a note to say hello kepada saper2 yg tgh skodeng blogku. Huhu. Ari ni xde citer hot utk dikongsi bersama. Huh..cuma ari ni Ida kje half day. My parents dh sampai JB pagi td. So today Ida xhantar Haikal pada pengasuhnya. Ma take over tuhh..huhu...OK ler kengkawan...have a nice day k.

Jadual hujung minggu:
♥ Bwk Ma ngan Abah g jenjalan
♥ Ma mesti msk sedap2 utk Ida
♥ Abah mesti xlepaskan Haikal...Ida boleh relax..heheh.
♥ Nk g umah sepupu sepapat
♥ DLL.


P/S: Tahniah kepada My pren Noor Huda Suria yg akan naik pelamin ari nih.

...bila mama menulis diari pada .....12/06/2009
Labels: 2 comments |
Reactions: 
mek da ©™
Rumahku bakal diaudit? Hehe. Td mlm Encik abang mengejek Ida. Hai rajin kemas umah nampak? Pastu dia senyum2 kambing. Ye laaaa...biasa kan, xde maknanya aku nk kemas umah sampai mlm buta. Lap tuh. Lap nih. Sampai berpeluh2. Biasanya kalo nk rajin2 mcm nih hari minggu jek. Nak tau sbb aper? Huh. Rumahku bakal diaudit oleh Puan Mayzam Bt Musa. Saper dia? Auditor ISO ke? Eh tak lah. Dia ibu Ida. Ma Ida akan dtg ke JB besok. Yahooo...windu kat Ma. Alasan datang ialah bukan utk audit rumah eh. Ee..ekceli untuk melawat cucu sulong kesayangannya. Bukan melawat anak sulongnya dh skang. Cucu! Hehe..

Haaaaaa..tu la psl yg Ida sebok kemas2 umah ni. Nati kan ma Ida comform membebel ckp umah bersepah karan. Malu la Ida kwn2. Hmm..Ida begitu bizi melipat kain yg dh mcm Gunung Everest tuh. Nampak sgt Ida nih pemalas eh? Eh tak ler. Jgn arr..ekceli lipat kain la antara aktiviti yg paling Ida menci.Dah lipat jek leklok..si Haikal la yg sepahkan.Kihkih.

Huh..xsbr nk tggu Ma dan abah dtg sini. Esk ingat nk half day la. Jap yer nk isi form kasi bos. Jumpa agi. Babai.




...bila mama menulis diari pada .....11/06/2009
Labels: 4 comments |
Reactions: 
mek da ©™
Perkembangan Haikal yg boleh aku nampak sejak dua menjak nih ialah dia dh pandai angkat tangan say babai gitu. Eeee..gelihati aku nengok. Bila aku dokong dia...aku buat2 pegi ke pintu umah...buat2 nk kuar, sure dia angkat tangan kononnya nk ucap bye bye. Masa tuh aku rasa nk ketawa sgt2. Kalo boleh sampai terguling-guling ketawa. Pastu kan...pagi2 masa aku hantar dia kt umah pengasuh...bila aku angkat tangan say babai jek dia dh melambai2 gitu. Eyy sukanya aku tgk. Hihi. Cyg anak mama.

Hmm..jgn tak tau. Dia dh pandai mengikut aku. Nangis2 kalo x amik.
Lalala...:)






...bila mama menulis diari pada .....10/06/2009
Labels: 4 comments |
Reactions: 
mek da ©™
Suka aku baca entri korang bab pegi kenduri kendara sana sinun.Ekceli,aku byk gak jemputan. Ye lah musim kan. Plak tuh time cuti sekolah nih. Ayo mak...tp ko byk lak jemputan kt Kelantan. Xdpt aku nk join. Tau2 jek la aku nih bknnya leh cuti sokmo. Harus diingat cuti tahunan aku sudah kehabisan wawawaaa...

Hmm..di kesempatan ini aku ingin mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada my uncle yg selamat melangsungkan perkahwinannya dengan seorang cikgi pada 4hb Jun yang lalu.Tahniah ye Pok Dik. Aper yek nama mak sedara baru aku itu. Aida kalo xsilap ehehehe...kami belum pernah jumpa sebelum nih. Huhu.Tp dia mengajar kt JB.

Selamat Pengantin Baru juga diucapkan kepada sahabatku Wan Nurul Afira yg bekerja sebagai nurse kat Kedah. Tahniah Fir...C-da xdpt pegi...tp C-da dah poskan ma dan abah C-da sebagai wakil. Ekekekek...semoga jodoh korang berpanjangan.

Coming soon. Huda my geng masa form 5 akan berkahwin pada 12hb Jun nih. SeLAMAT PENGANTIN BARU diucapkan yer. Aku mintak maaf wei sbb xdpt blk. Aku mintak maaf byk2...Semoga jodoh korang berpanjangan...

Last but not least, mintak maaf sgt2 kepada Lieya yg bersanding kat Pontian aritu. Ida xdpt pegi gak sbb Haikal kurang sihat. Cantik sgt Lieya aritu.Cam artis. Thanks sbb upload gambar bagi Ida nengok. Rugi xpegi.

"SELAMAT PENGANTIN BARU"
wElCoMe tO tHe cLuB!!!!


Idot in da'opis....zassssssssssssss..
Labels: 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™
Haikal dh 6 bulan umurnya. Lihat saje aksinya kali ini. Huhu....



Gaya ayu gadis perawan...ekekek..


Gaya jejaka pemalu


Action macho man


Boss yg cool

Last2 gaya nih...baby yg menggigit segala bagai

Labels: 3 comments |
Reactions: 
mek da ©™
Mungkin selama ini cerita seram mesti mempunyai hantu yang rambut panjang mengurai dan jalan mengengsot-ngengsot di lantai, namun ceritaku kali nih bukan mengenai hantu mengengsot sebenarnya weh.Hihihi. Ekceli utk sodapkan tajuk ceritaku jek. Huhu..Hmm..Haikal skang lom boleh merangkak...cuma dia mengengsot laju sgt. Sekejap ke sana. Sekejap ke sinun.Hikhik. Bagus gak la...leh la aku buat kje umah. X la dia merengek sgt sbb dia dh pandai bwk diri dgn mainan2 nya itu hikhik. Dlm pada itu(ayat Buletin Utama)..Haikal cuba utk merangkak...tp masih lom berjaya. Usaha tangga kejayaan ye cyg. Cuba lg pasti sukses.



Haikal dan Pink Panther mama punya.Haha.
Labels: 5 comments |
Reactions: 
mek da ©™
Hi all...aku kebizian ari nih. Pulak tuh ramai opis mate amik cuti. Maklum ler cuti sekolah...bawak anak pi jenjalan. Yang sorang tuh pi KL. Yang sorang agi tuh pun g KL gak hahaha. Tinggal la aku kesepian cewass.. Ahakss..ee..tetiba nk citer aper yg aku ngap pagi td. Rangup berkrim gitu. Ari nih aku breakfast simple jek.

Orange Mini Tart dan Strawberry Mini Tart


Kok kaya..ye ke nih nama dia..cam pelik jek...hikhik

Tapi.....semuanya manis-manis leting ore kelate kato...patut ar sakit gg. Hmm....rangup fitu.
Labels: 5 comments |
Reactions: 
mek da ©™


4hb Jun. Ader cerita di sebalik tarikh ini. Hmm..today genaplah dua tahun usia perkahwinan kami. Our 2th Anniversary. Ya Allah...aku mohon kepadaMu...kekalkan perkahwinan ini sampai hujung nyawa. Eeee..aku syukur sbb sepanjang dua tahun nih...tiada aper yg pelik, ajaib, hairan bin ajaib yang berlaku dlm perkahwinan kami. Ekekekek...aku mohon kepadaMu...jadikanlah aku seorang isteri yg tabah menempuh segala dugaan. Pendek kata...jadikanlah aku 'Isteri Cerdik Yang Solehah'.
Okeh...dlm usia 2 tahun perkahwinan aku ini...aku bersyukur sgt kerana dikurniakan seorang permata hati yang sangat-sangat berharga dlm hidup aku dan Encik Abang. Wan Adam Haikal Bin Wan Zamri...penawar segala duka..Ubat terapi time stress! Cyg anak mama. Korang...layan jek la beberapa keping gambar kahwin yg sempat aku 'tempek'kan. Koh..koh..koh


Nih aku selepas diijabkabulkan. Period ko time nih.Ekekkekekekeekek(18sx)Huhuhu!





"Waiting for our next anniversary..."
Labels: 8 comments |
Reactions: 
mek da ©™
Hari minggu just bwk Haikal g Jom Heboh kat Dangabay. Aku hanya leh tgk bontot2 org jek. Ramai sgt siottt...kehkehkeh..g jap jek...jalan satu round pastu kuar...hahaha..xkuasaaaa..xde maknanya aku nk melayan artis2 tuh...huhuhu.

♥ Papa n Haikal..sowy mama xnak enter frame...


♥ Jom Heboh JB 2009


♥ Ini sajer hasilnya. Leh buat ngap ngap kt opis.

♥ Selingan:



♥ My office mate at Jom Heboh

Huh....lps balik dari Dangabay...aku diserang sakit gg hoi..adoiiii..sakit kepala hotak nih. Dah la Haikal merengek..tulun!
Labels: 8 comments |
Reactions: