mek da ©™


Ayam Phat Phet Ala Thai
.
Bahan2

- ayam | dipotong kecil & dibersihkan.
- bawang merah*
- bawang putih*
- daun limau purut*
- cili padi hijau*
- lada besar hijau*
- serbuk kunyit
- serai | diketuk @ dihiris nipis.
- jus limau nipis
- garam
- gula
.
Bahan hiasan

- cili padi 
- daun limau purut | dihiris nipis
.
Cara2

- gaul ayam bersama kunyit & sedikit garam, goreng sehingga 3/4 masak dan toskan.
.
- kisar kasar bahan bertanda* dan tumis kan bersama serai, kunyit dan lebihan daun limau purut tadi ( daun limau purut dibahagi 3 bhgn : utk dikisar, ditumis & dihias ).
.
- kemudian masukkan sedikit air, gaul sebati. Masukkan jus limau nipis. perasakan dgn garam & gula. Masukkan ayam yg telah digoreng tadi. Gaul sebati & biarkan seketika. Gunakan api perlahan untuk mengelakkan hangit.

Till then,
Mekda.
.
Labels: ,
Reactions: 
0 Responses