mek da ©™

Dear diary, 

Hari ni mek sero nok kecek kelate dale nih.. pehe ko dok? Mek nok bubuh resepi nasi kak wok heh.. ado hok suko ko? kalu dok make nasi kak wok mek dok tahu la nk oyak gano sbb sekalo sep kito memei berehi nasi gonih kea? haha..

Sabtu baru ni mek koya buat nasi kak wok.. loni mek nok share lah resepi hok mek amik dalam pesbuk tu. Sene jah nyooo... kerat aye kecik2 jadi la nasi kak wok hahahhaha!!!

RESEPI NASI KAK WOK KAK MEK MUNG


❤ NASI ⇩
* Masak nasi po skalo cuma tambah daun pandan masa masak tuhh.



❤AYAM GORENG ⇩

1) Ayam di potong kecik-kecik
2) Gaul dengan serbuk kunyit dan garam
3) Kalu nk sedakkk lagi buleh tumbuk bwg putih sikit gaul2 sekali.. buh serbuk cili sikit
4) Goreng dlm minyak yg byk.. biar tenggelam ayam tu masa goreng
5) Goreng jangan garing sangat deh.. sederhana garing jahhh.. mek guna daun gari masa goreng.. bau 
    pun wangi 



❤ SAMBAL BELACAN ⇩

Nih la benda paling penting dalam nasi kak wok nih.. sambal belacan!!!
Sambal belacan kena power dehhhhh.. biar sapa tangan ore hok mkn tu bau busuk banga sapa ko esok hahhahahha... dahsyatttt benaa tuuu..

Bahan-bahan
  • lada cengikkk atau ore luai sebut cili padi ikut la nk bape butir nk pedas staro mana sep demo!
  • Lada besar merah ijau buang butir dehh.. kalu buleh lada2 ni campur merah ijau baru comei warna sambal belacan tuss.. yakk
  • 2 inci belacan - bakar dulu deh, mek guna belacan hok beli siap2 bakar doh
  • sebutir bawang putih -bakar luhhh meta 
  • sebutir bawang merah -bakar luhh meta
  • Gula garam ikut rasa tekok sep mung
  • Limau kasturi/air asam jawa

Tumbuk/blend bahan di atas. Masukkan air asam jawa/perah limau kasturi. Hiris nipis2 kulit limau tu buh dlm sambal.... perasakan dgn gula & garam. SIAP!




❤GULAI AYAM⇩

Gulai kerompesss ayam benanya hahahahah!!

Guna leher ayam, kaki ayam, chicken wing dan peha dipotong kecik-kecik.

Bahan blend:-
Bawang merah - 2-3 butir
Bawang putih -2-3 ulas
Halia - seinci
Lengkuas -seinci

Tumis bahan blend hingga wangi, masukkan 3 sudu rempah kari daging campur dgn 3 sudu rempah kerutuk ayam. Nak best lagi perap dulu ayam td dengan rempah ni. Ehhhh.. terkencek luaiii pulokk doh hakhak... oram KL pun make nasi kak wok dessss haha.

Masukkan ayam dan kentang. 
Masukkan santan... mek guna sikit jah santan. Kalu sero pekat sgt campur air deh.
Masukkan carrot & kacang pjg, potong kecik2 deh.. bubuh terung pun sedakkk!

Perasakan dgn gula, garam & nise (gula melaka). 

Siap.





Ulam Timun jangan dilupa... potong bodo-bodo gitu jah br sedakkk...sero rangup jahhh haha.


Buat pulok air teh beng... make dgn nasi kak wokkkk...aloss laa sedakk dooh kak mung wehhh kikiki
Jange lupa buat tuuu! berehh sep kito :P

Till then,
Mekda
IG: @mek_cda
#daridapurmekda



Labels: ,
2 Responses
  1. MiYOKO SuKi Says:

    tak pahe la kecek klate...hehehe....tp, sedapnye nasi tu...nk kena try niii


  2. - dieyana - Says:

    hhhahha..dapppp erghhh nasi kak wok mek! kite ,mls nk buat sendiris, kite beli je..lain kali kite akan teraiii buat sendiris! tq mek.. ;-))


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...