mek da ©™

awas. gambar kat atas menunjukkan makaroni bakar ala mek da okih. hehe. halo halo selamat pagi puan-puan. hari ni kite beralih seketika dari meja ke dapur mek jap eh. hihi. xkan hari-hari dok kat meja jek kot. sekali sekala kena gak buat2 rajin kat dapur ye idak. hahaha.

baiklah. hari ni mek nak share resepi makaroni bakar ala mek plak. tlg jgn ketawa terguling-guling bila tgk rupa makaroni mek yg tak berapa nak cantik tuh. xpe, janji sedap. kahkah. my favourite food.

skang mek nak bgtau ape yg diperlukan untuk membuat makaroni bakar ini ye puan-puan. jgn keliru, ade org lain punya resepi. mek buat gini jek. suka suki mek jeee...


first, pasti la makaroni ok. masa mek buat nih, mek guna 1/4 jek dari sebungkus makaroni pilihan mek, brand 'sand remo'. kalo nk guna lebih sikit, jgn lupa tambah jumlah telor okih. agak2 jek la. suko benor agak2. hihi.


pastu nih ha antara bahan2 nya lagih. mek guna sebijik jek bwg merah sbb mek xsuka bawang byk2. kalo korang suka letak la lebih sikit. ade org guna bwg besar. pastu jgn lupa sediakan daun bawang sekali.

sediakan 5 bijik telor. daging lembu kisar. mek guna separuh daripadanya. lihat gambar. minyak sapi lebih kurang 1/4 tin jek. ade org guna minyak msk je. then serbuk lada hitam ataupun lada sulah pun xpe. pastu sediakan kacang peas dlm tin tuh. jgn dilupa keju nya! i like cheese. sebenarnya elok korang gunakan cheese yg tabur2 tuh. mende dah namanya. jakun plak mek nih. tp disebabkan kat peti ais umah mek ade dah spread cheese tuh, so pakai ajek yg nih. kuang2. jgn lupa, garam dan serbuk perasa secukup rasa okihh.

mari kite tgk mcm mn nk buat lak.


first, makaroni di celur dgn air dan sedikit minyak sapi. sejatkan mcm dlm gambo tuh. daging kisar td pun dibasuh dan disejat. begitu jgk dgn kacang peas dlm tin tuh. guna sikit jek kacang nih. mayang bawang dan daun bawang halus-halus.


pukul telor hingga kembang. masukkan daun bawang, bawang merah yg telah dihiris halus-halus td. pastu masukkan garam dan serbuk perasa secukup rasa.

dlm bekas yg berlainan, masukkan minyak sapi yg telah dicairkan dan disejukkan. pastu masukkan makaroni. gaulkan makaroni yg telah direbus td dgn daging kisar dan kacang peas. then, semua bahan yg telah disatukan digaul sekali.


ambik loyang. sapukan minyak sapi di dlm loyang. tp, jgn lupa panaskan oven dulu. tuang bahan-bahan yg digaul semua td dlm loyang. ratakan. atas sekali letak la keju seberapa byk yg korang suka. lg byk keju lg sodap gitu. huhuhu. pastu mula la membakarnya. kehkeh.


tadaa...dh siap bakar pun. tgk. ade yg tak rata kan? xpe la. better letak telor byk sikit supaya makaroni tuh tenggelam. tak de la jd tak rata mcm tuh.


hiris 2 keping bg kat jiran sebelah umah. alamak lupa plak nk hias ngan sos cili. br la nampak mengiurkan. hehe. poyo.


zoom sikit. hmm...sdp la jgk...cehh...buat la jgn tak buat. cuba tau. nati leh kita share2 kat sini. hikhik.

korang punya resepi mcm mn lak? ade org letak susu segar la. serbuk kari la. lapis ngan mayonis la. mcm2 cara. terpulang pd korang. leh jgk hiris-hiris 'hot dog' letak kat ats tuh. huh...nyum..nyum...

masa buat nih, encik suami tak de kat umah. so, senang sikit nk ambil gambo. kalo tidak ade org mengutuk sakan. fuhhh...
Labels:
Reactions: 
14 Responses
  1. MAMASYAZA Says:

    sedap tu...bebudak mesti suka, boleh bawak bekal g sekolah


  2. mamalieyna Says:

    weeii... serius kak ina tk penah masak makaroni..hehe..eh ada la msa sek men dl, KH ..hehe..dh lupa dh resepinye..ada resepi mek da ni, leh la try buat! cam sodap jo.. ^_^


  3. bintangku Says:

    wah.... nmpk sedap ler.... harus dicuba nieh!


  4. urrmmm.. sedap plak bila tgk yang dh siap potong tuh.. peralatan kat umah ai tak cukup ar.. hahahaha..alasan!!


  5. ..nOj.. Says:

    adoi dh la dh petang baru sampai umah mekda... terus masuk dapur nnmpk makaroni plak... ade lg x? nk sket


  6. huhuhu..lebih kurang doh resepi kite..tapi ore punye xdop cheese..boleh tra letok cheese ni..
    thanks 4 sharing


  7. ctlinda Says:

    emm..nyum!sodapnya nampok...kena try wat juga ni


  8. mamasyaza: tu la psl..makanan bdk2..ee


  9. mamalieyna: wah sama la kak ina oi..nih kali ke2 ida buat..kali ptama masa blaja KH dulu kahkahkah


  10. bintangku: cubala..xrugi punya haha


  11. nafira: haha..ape yg tak cukup tu..buat la yg mn ade ahaks


  12. noj: nak ke? nati kite pos ke meja setiausaha pejabat


  13. farah: oh ye ke..farah xsuko cis ko ekekke


  14. linda: cuti nati leh la buat bg irfan mkn