mek da ©™
dear diary, emm rasanya nih bkn first time mek bikin puding trile nih tapi sekali sekala buat nak jugak post kat blog. kalo boleh nak selalu buat puding nih sbb haikal dan papa dia suka sgt makan. hikhik. buat jek stok byk2 pastu simpan kat peti ais.
untuk tatapan adik mek, ko kata nak buat puding nih kan. ok nih bahan2 nya. kek gulung/atau ape2 kek boleh jek kot tp lebih suka guna kek gulung. tak pun ko guna kek swiss roll dlm kotak tuh. then, tepung kastard 4-5 sudu besar. pastu, jeli kristal. perisa terpulang tapi mek suka guna stroberi/mangga jgn lupa susu full cream dlm kotak yg 1 liter tuh. kalo guna susu cair pun xpe. akhir sekali, buah dlm tin/ fresh fruit. i prefer kiwi/peach/laici atau koktail pun boleh.
ok memula sekali ko susun kek gulung tuh dlm bekas. susun sama rata dan kasi mampat k.
pastu ko masak kastard lak. campurkan susu segar tadi dengan kastard pastu gula. bukak api slow2 pastu kacau perlahan2 sampai kastard tuh pekat dan likat. jgn pekat sgt tau. bila dah mula memekat tuh ko terus tuang atas kek yg disusun tadi.
then , ko susun buah pulak lepas tuang kastard pada kek. lps tuh ko masak pulak jeli kristal. didihkan guna air 400ml. bila dah betul2 mendidih, ko tuang atas sekali lps ko susun buah2 tuh.
nih la hasilnya bila ko dh tuang jeli kristal tuh. simpan jek la dlm peti ais. tapau byk2 bagi kwn2 opis hehehe.
selamat mencuba, kalo tak sedap jgn cari mek!!! haha :P
Labels: , ,
Reactions: 
0 Responses