mek da ©™

deepavali.... korang ke mana? mek xde pegi bercuti mana2...cuma ade nak update sikit psl cuti aritu.

jumaat:
pegi tesco tebrau
pegi the store


sabtu:
lepak kat dataran jb
jln2 kat dangabay


ahad:
pegi tiram mart
pegi giant tiram
pegi today's tiram
pegi econsave

haaa..amik ko.. tempat utk lenguhkan kaki jek mek pegi. hihi. ok. berbalik pd tajuk entri. roti jala ala mek. haha. alkesah sabtu mek dan encik suami kelentang kelentung di dapor try buat roti jala. 1st time mencuba! terdetik di hati mek nk try buat bila encik suami beli kuali leper tuuuu...hihi.


saya budak baru belajar. kalo salah tolong tunjukkan. emmm...rupanya bkn senang nk menjala ni. nampak cam mudah dan bahan-bahannya sgt la simple. perlukan kesabaran dan seni! ekekeke..tp malangnya mek punya nampak tak berseni sgt kan. alaaaa..baru 1st time. nama lagi belajar kan kan kan. nti leh improve. huhu.


baiklah, mek nak share mcm mn mek buat roti jala ni. mari kite mulakan dgn bahan-bahannya dulu.


bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
2 biji telor
1 gelas air masak
1 gelas susu cair
satu sudu kecil garam
setitik pewarna kuning
minyak masak


utk menjala harus ade:
kuali leper
putty knife
acuan roti jala





cara nak buat:
campurkan tepung, telor, air, susu cair, garam dan pewarna kuning ke dlm blender. blender sampai adunan halus dan sebati. bancuhan tepung perlu diblender supaya ia tidak bergentel dan senang utk dilayang.





panaskan kuali dan sapukan sedikit minyak. kemudian layangkan tepung yang telah cair itu tadi. bab ni kena hati2... rumit rupanya nak menjala ni. hehe. jgn berangan sbb dlm masa tak lebih 1 minit je dah boleh angkat. kalo berangan nati hangit ekekekkeke.





kari ayam sedia utk dimakan bersama roti jala.



dah siap......presentation tak cantik. hihi. xpe laaa.. belajar kan....hohoho...


jemput makan.....
Labels:
4 Responses
  1. norihan Says:

    nampak sedap je roti jala tu...takpe pelan2 belajar,nanti dah pandai leh buat lagi


  2. mrs.spicy Says:

    wah..bahan nampak senang. tapi sure nak menjala tu yang remeh.huhu. farah tak pernah try buat.=p


  3. salam mek~
    weh,pandainye dia wat roti jala.
    buleh tempah ni..hehe..
    mkn dgn kuah kuzi,sedapnyeee..;)

    {p/s-hadiah mek ore x pos lg, esok kot,hehe..}


  4. Fieza79 Says:

    wahhh siap bt roti jala lg...

    bahan2 mmg nmpk senang...nak menjala tu la perlu ketekunan..hehe