mek da ©™

Aku sungguh teruja (cewah..) apabila melihat gambar peti ais yg dihiasi fridge magnet yg begitu cute kat blog korang tuh.So aper lagi aku pun nk tunjuk gak la gambar peti ais rumah aku nih.Hahaha..poyo..tp aku punya xder la secanggih dan sebesar mn pun..cukup la simpan stok lauk utk sebulan pastu br top up.Eheheheh..nih dia peti aisku...LG Xpress Cool gitu.Hampess..fridge magnet pun xbyk..ini jek yg sempat aku collect.Bukan selalu aku beli benda nih.Time meroyan jek.uwahaha..aper nk tgk isi di dlmnya? Nati la dulu...biar aku g beli lauk2 byk2 dulu br enter frame.Malu seh...eeee...aper pun nih la peti ais ku bukan peti ais mu..tak gitu?



Labels: 2 comments |
Reactions: 
mek da ©™
Tawaran Skim Guru Kontrak - 1000 Siswazah Akan Dilantik Mei 2009
Kementerian Pelajaran akan melantik seramai 1,000 orang siswazah sebagai guru sekolah secara kontrak berikutan peruntukan kerajaan sebanyak RM48 juta bagi program Tenaga Pengajar Secara Kontrak seperti yang diumumkan di dalam mini bajet baru-baru ini, kata Menterinya Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Beliau berkata peluang ini dibuka kepada semua peringkat pencari kerja, sama ada di kalangan graduan baru atau mereka yang sedang mencari pekerjaan, yang proses pengambilannya akan bermula dalam tempoh terdekat.

"Tawaran akan dikeluarkan di portal Kementerian Pelajaran sedikit masa lagi dan pengambilan guru-guru kontrak ini akan melibatkan semua jenis dan kategori sekolah, sama ada Sekolah Rendah atau Menengah di seluruh negara.

"Ia akan turut melibatkan keperluan untuk melantik guru di semua jenis sekolah di seluruh negara termasuk Sekolah Sukan, Sekolah Menengah Teknik, Sekolah Agama dan lain-lain lagi," katanya di dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata guru yang terpilih dijangka dapat memulakan perkhidmatan selewat-lewatnya Mei tahun ini.

Hishammuddin berkata kementeriannya sedang menunggu syarat-syarat pelantikan yang sedang diselaraskan oleh Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) bagi digunakan oleh semua kementerian.

"Kementerian bagaimanapun telah membuat persediaan bagi membuat pelantikan ini demi memastikan segala keputusan yang dihasratkan menerusi pakej rangsangan ekonomi kedua dapat dilaksanakan seberapa segera," katanya.

(Sumber: Kenyataan Akhbar - 20/03/2009)








Labels: 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™



Syukur dan gembira...itu saja perasaan yg dpt aku gambarkan ketika ini.Haikal dh dapat bersama mamanya (aku laaa) kt JB.Tinggalkan tok bah dan tok ma yg akan kesunyian kt kg.
Semalam kami selamat sampai ke JB.Bertolak dari KB jam 8.30 pagi.Tiba kt JB lebih kurang kol 9 malam.Lambat sikit ikut Segamat,sesak giler kt plaza tol tuh...huh bosannnn..Tuhan punya tahu betapa sakitnya badanku.Maklum la dh tua.Hehehe..Lama tul perjalanan...adoii tensennya..Haikal pun sekejap2 merengek..tentulah dia keboringan.
Sib baik aku psiko dia suh tdo memanjang...heheheh...





Labels: 2 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Huraian: Muka poyo slps menjawab soalan m-test. Ader muka cikgu tak? heheheh..

Monim...nk sentuh sikit psl M-test KPLI.28 Mac tarikh menduduki
M-TEST
.Aku kena kt SMK Ketereh KB.Mmg aku pilih untuk buat kt KB sbb time tuh aku target nk blk kg.Huhuhu..thn nih adalah kali ke 3 aku menduduki M-test.Boringnya nk jwb soalan...bila nk dpt nih.Setiap thn gini jek nasib.Huhu..patutnya thn nih thn keempat aku memohon kpli...tp disebabkan aku peknen thn lps..so aku buat bodoh jek la bila permohonan kpli kuar.Harap2 thn nih ader la rezeki untuk anak aku ekk..Insya Allah..tp yg aku sonok bila g m-test ialah conform dpt jumpa kwn2 lama.Cam reunion laksssss...xkira la..ex classmate ke...ex coursemate ke..ex roomate ke...mcm2 ader...
yg paling sonok dpt jumpa Miza, my geng kat U dulu.Satu dewan lg masa exam...haru sungguh.....:)



Labels: 26 comments |
Reactions: 
mek da ©™
Esok aku cuti. Mlm nih nk bertolak balik kampungku kat Kelantan.Hehehe..sonoknyer..
Layan gambar2 nih jap untuk tambah 'feel' nk balik kelate...ekekekke...poyo!


dan lagi ............................

Ish sapo punya kje nih...mn ader kt kelate mcm nih...standard aper...huhu..







Labels: 2 comments |
Reactions: 
mek da ©™
Baru sekejap td aku terima panggilan telefon dari sebuah sekolah swasta kt JB nih.Dia panggil aku dtg interbiu sebagai cikgu.Adoi...xkena ngan masa nih...citernya mcm nih.Bln lps aku ader hantar resume kt sekolah nih.Kunun2 aku berminat la nk jd cikgu.Sekali tuh bila dia panggil g interbiu aku tolak laks..huh...kena ke tak nih keputusan aku? Interbiu tuh esok kol 2.45 ptg.Tp aku xtau nk cr alasan cam ner nk escape kje esk sbb khamis dan jumaat aku dh selamat bercuti.Nk blk kg...td br bos approve my leave form.Erkk..xkan la esk aku nk MC lak..adoi lgpun esk kena settle dulu kje2 al-maklum khamis dh cuti...tp kalo betul2 nak..seribu daya kan...sekolah swasta tu betul2 dekat Dangabay. Kat Jalan Street View.Aku mintak tangguh dia ckp pengambilan nih nk cepat.Siapa cepat dia dapat.Pulak tuh minah yg call aku tuh memaksa plak suh aku conformkan nk dtg ke tak...dgn tergagap-gagap mcm2 alasan aku ckp...nk blk kg la..itu la..ini la..pandai sgt hantar resume.Ish kalo pikir2 rugi lak..so untuk memudahkan kerja dia...aku conformkan terus.Aku ckp saya tak akan datang sbb ader masalah.Aper lagi dia terus tick nama aku sebagai NOT INTERESTED ler..xpo lerrr..xde rezeki kali nih.Nati aku cuba lain kali ler...lgpun sabtu nih aku ader MTEST utk KPLI.Aku pilih untuk buat kt KB.Kebetulan plak khamis nih blk kg kan..nk amik My HAIKAL ler..EMMM..dah ler pikir psl interbiu tuh..pening kepala hotak aku...anggaplah xde rezeki...tp RUGIKAH AKU?



Labels: 3 comments |
Reactions: 
mek da ©™
Ada satu mlm tu Tipah balik dari tiusen kena naik bas. Leceh betul,dah la ngantuk! Biasanye pakwe Tipah yang jemput tapi dia ada hal pulak hari tu. So dengan perasaan boring gila babas, terpaksalah Tipah menapak ke bus stop berhampiran.

Masa tu lebih kurang pukul 11 malam. Orang lain takde, Tipah sensorang ajer. Takut gak tau! Tunggu punyer tunggu?dari jauh Tipah dah nampak sebuah bas yang bergerak slow motion cam orang jalan kaki lenggang kangkung jer lagaknya. Maleh lak Tipah nak pikir ngapenye? yang penting nak cepat sampai rumah. So, Tipah tahan ler bas tu tapi ngengada tau, ta nak berenti la pulak. Tipah tak kira? terus jer Tipah lompat naik ke dalam bas tu. Yang peliknya,ngaper lampu lampu dia baik luar dan dalam tak nyaler?

Tipah peratikan takde penumpang lain, terus Tipah duk kat kerusi blakang sekali. Lepas dah duduk tu? Laaa baru Tipah perasan yang bas tu bergerak tanpa drebarnya. Alamak! konduktor pun tak de gak. Maknanya takde sesapa dalam bas tu melainkan Tipah only. Apalagi Tipah rasa seram sejuk ler? Peluh jantan mula memercik dan nyaawa rasa nak melayang. Seram sungguh rasanya.

Dalam masa yang sama, Tipah terdengar pulak bunyi orang bernafas kuat? Menyaspenkan sungguh jiwa dan raga Tipah. Adakah bas ni dibawa oleh Han... ... ... .?? Adakah kondukturnya To?.? Adakah?adakah? Aarrrghhh ! ! ! Seramnye, ngerinye, takutnye, sadisnye, kejamnye !

"Tt?tolong?toolongggg!" Tipah melontarkan segala suara yang ada.

"Hoh! Apsal terpekik pekik nih??" Sergah satu suara dari blakang bas.

Alahaiii, sapa pulak tu ? Tipah memberanikan diri menoleh. Ceh! Ropa-ropa nyer drebar sama konduktor tengah tolak bas tu laa?rosak enjin dia. Patut la slow aje?patut pun tak der drebarnya? patut sangat laaa pun Tipah rasa tertipu.

Hee hee heehhhhh... malu Tipah tau!


Labels: 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™


Hari nih hari jadi adik bongsu aku Shahirah a.k.a Mak Su Yah Adam Haikal.Hehehe.
Selamat hari lahir dik...moga panjang umur dan dimurahkan rezeki.Yang penting dapat
8A in PMR 2009 okeh..hmm..kalo UPSR dulu dh dapat 5A..takkan PMR xleh kot..buktikan yg terbaik tau...jgn hampakan harapan family tau..huhuhu...jgn kuat ber'sms'..ngeh..ngeh..ngeh..jgn marah yer ucu kalo terbukak blog Mama Haikal nih yer.



hehehe...



Labels: 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™
Semalam balik dari keje aku singgah kt pasar Borong Pandan.Nk cari ikan pari.Minggu nih dh dua kali aku beli ikan pari.Tgh kemaruk ikan pari katakan..Hehehe..bkn nak masak special pun..cuma bakar dan cicah air asam/belacan...kuang..kuang sedapnyerr..xder lauk lain pun xper..huhu..




Labels: 2 comments |
Reactions: 
mek da ©™
Hehehe..fulamak cantik giler bilik hotel nih...dah la semua pink.Aku nih penggila pink.Pantang tgk semua nih...all in pink! Huh..sungguh teruja...jom layan!















Labels: 3 comments |
Reactions: 
mek da ©™
Lawak bodoh nih di copy n paste daripada email seorang kawan...

Nak dijadikan cerita, suatu hari Pak Pandir melalui satu lorong yang kecik semasa hendak pulang ke rumahnye. Entah macamana, di tengah perjalanannye tadi dia terjumpe seketul taik yang masih panas berasap. Tapi dia masih komfius sama ada betul ke bende yang dia jumpe tu seketul taik. Oleh kerana kemusykilan yang teramat sangat tu, Pak Pandir ambil keputusan untuk mengkaji sampel taik berkenaan.

Pak Pandir tengok dengan lebih dekat taik tersebut, lalu dia berkata,
“hmmm….bentuk macam taik.”

Lepas tu dia pegang pulak taik tu, lalu dia berkata,
“Lembik…macam taik.”

Lepas tu dia ambik sikit taik tu lalu dia hidu taik tu, lepas tu dia berkata,
“Bau pun macam taik.”

Oleh kerana Pak Pandir ni masih ragu-ragu dengan taik tu lalu dia pun mengambil keptusan untuk mejilat sedikit taik tersebut. Sebaik sahaja dia menjilat taik berkenaan dia pun menjerit…
“MEMANG TAIK! NASIB BAIK AKU TAK TERPIJAK!!!”

Uwahahahahahhah...giler siot..



Labels: 1 comments |
Reactions: 
mek da ©™
Hari Sabtu bikin pulut kuning.Sebenarnya baru nk belajar. Mn reti..hehe..belek2 magazine rasa nk buat jek..try n error huhu..



Hehehe..jadik jgk pulut kuning aku nih..thanks abg becoz masuk dapur gak tulun aku bikin pulut kuning...Sdp lagi pulut kuning nih daripada sushi tuh...uwahaha..



Labels: 3 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Mungkin ader di kalangan korang diluar sana merupakan seorang penggila Sushi.Makanan Jepun tuh...dan mungkin jgk yg boleh mkn tp xsuka sgt, yg tak mkn langsung pun ader, yg xkenal aper itu sushi pun ader..hehehe..Mcm2 ekk...Alkisahnya camnih..aku nih suka tgk benda cute2 nih termasuk la sushi..tp tak thu aku nih leh mkn ke tak...sabtu ari tu..kt Tesco gak la..luper nk citer..tiba2 terliur tgk sushi yg kiut miut tuh...cam sdp jek..walhal aku mn pernah merasa benda alah nih...bkn susah nk jumpa..berlambak kt JB nih restoran Sushi tp kata org tak teringin nk mkn...tak thu la knapa ari tuh rasa nk cuba gak..


so beli la..amik beberapa jenis..xbyk pun..try jek..siap pikir lg cukup ke tak nih...karan abg mkn banyak..hehehe..eyyy tamaknya org ini...sekali tuh amik ko bila dh nk start masuk ke mulut tuh dh rasa lain mcm..hanyir semacam jek...eyyyyy nk muntah...adoi tulun..tulun..aku xleh mkn benda nih..xsdp langsung...rugi jek beli..abg aku pun sama..tp dia sukses sbb sushi tuh berjaya dimasukkan ke dlm mulutnya..tp aku..conform kuarkan balik..xsempat telan agi..wekkkkk...xsuka..xnak beli agi..xley mkn ar..hehehe..satu ari abg aku ketawakan aku..eyyyy jahat...tu ar dia ckp..tgk benda yg kiut miut comel lote jek..kalo sdp xper..hah beli agi..dapat gaji nih dia nk belanja agi..perli ar tuh...xnakkkkk..kawan2 di luar sana suka sushi tak weh?




Labels: 2 comments |
Reactions: